Van jaren ’50 villa naar de toekomst
Domotica als orkestleider van technieken
Een doorgedreven domotica systeem monitort en stuurt alle elektrische toestellen. Zo zorgt ze er ondermeer voor dat de wagen opgeladen wordt wanneer er voldoende zonne-energie geproduceerd wordt.
De opdracht
De bestaande woning was verouderd en voldeed niet meer naar de hedendaagse comfortwensen. Daarenboven was ze te klein voor de eisen van de eigenaars en helemaal niet geïsoleerd. De architectuur van het bestaande gebouw kon de opdrachtgever wel bekoren en mocht daarom niet ingrijpend veranderen.
Het resultaat was te bewonderen tijdens de openhuizendag van Mijn Thuis Op Maat in september 2019.
De technische installaties
Naast een nieuwe performante gebouwschil is de woning ook voorzien van alle mogelijke slimme technieken.
Voor de verwarming staat een lucht-water warmtepomp in. Ze is gekoppeld aan vloerverwarming op het gelijkvloers en ventilo-convectoren op de verdieping. Omdat die beiden op zeer lage temperatuur werken zal het rendement van de warmtepomp maximaal zijn. Wanneer het wat gezelliger mag kan de cv-haard zorgen voor een aangenaam vuur en de functie van de warmtepomp overnemen.
Op het dak zijn fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst, gekoppeld aan een thuisbatterij. Op de oprit staat een laadpaal voor het opladen van de elektrische wagen. Een doorgedreven domotica systeem monitort en stuurt alle elektrische toestellen. Het analyseert in functie van de energievraag en weersvoorspelling ondermeer wanneer het meest geschikte moment is om de wagen op te laden of de boiler op te warmen. Ook de verwarming, ventilatie, verlichting, audio- en video-installatie en het alarmsysteem worden hier door aangestuurd.
Stijlcontrast
De bestaande woning werd volledig gestript tot op de draagstructuur, zowel binnen als buiten. Ook het gevelmetselwerk werd verwijderd. Ze is ingepakt in een degelijke isolatieschil en voorzien van een ruime uitbreiding achteraan. Die uitbreiding telt twee bovengrondse verdiepingen en is volledig onderkelderd. De kelder is mee opgenomen in het beschermd volume en opgetrokken met prewanden. Dat zijn geprefabriceerde betonwanden bestaande uit twee dunne lagen geprefabriceerd beton met een laag isolatie tussen en een holte die op de werf opgestort wordt met beton.
Het oorspronkelijke deel van de woning is opnieuw afgewerkt met nieuw gevelmetselwerk. Hierdoor behoud ze haar originele karakter zonder in te boeten aan comfort. De nieuwe uitbreiding kreeg een hedendaagse stijl, maar met dezelfde gevelsteen. Het spel met volumes, grote ramen en een vide contrasteren met de stijl van de oude woning.
Gemaakte keuzes
- constructie in metselwerk en beton
- performant buitenschrijnwerk met drievoudig glas
- zonwering op het dubbele hoekraam in de achtergevel
- mechanische ventilatie met warmterecuperatie
- lucht-water warmtepomp en cv-haard
- vloerverwarming (gelijkvloers) en ventilo-convectoren (verdieping)
- recuperatie regenwater met lekdetectie
- fotovoltaïsche zonnepanelen en thuisbatterij
- doorgedreven domotica met sturing toestellen
Het resultaat?
Een ruime toekomstbestendige woning
- E-peil: 56
- S-peil: niet berekend
- Energielabel: A
- Voldoet aan de langetermijndoelstelling voor 2050
Soortgelijke ambitieuze bouwplannen
Wil u meer weten over dit NZEB project? Of heeft u een soortgelijk bouwproject in gedachten waarover u even wilt brainstormen?